De Kruisweg. Lijdensweg van het wielrennen

Koersen is diep gaan, afzien, de grenzen aftasten en meermaals  overschrijden. Geen medium dat dit lijden beter capteert dan de fotografie. Het decor waarin dit lijden zich afspeelt – een onherbergzaam parcours, onheilspellende weersomstandigheden, een uitzinnig publiek – creëert als vanzelf een dramatische fotofilter. Wielerfotografie bepaalt heel sterk de vaak religieus getinte beeldvorming rond wielrennen. Legendarisch geworden wielerfoto’s lijken wel blauwdrukken van de kruisafname van Christus of de klassieke piëta-afbeelding van Maria met haar gestorven zoon in de armen, twee klassieke staties uit de Kruisweg die Christus moest ondergaan. Met een beetje verbeelding ontdek je dat alle 14 staties eigenlijk ook wel voorkomen in het wielrennen...

Deze expo bestaat uit 8 houten panelen en maakte deel uit van de tentoonstelling ‘Koers is Religie’ in de Paterskerk in Roeselare.

Daarnaast is er de mogelijkheid om objecten uit de collecties van het Wielermuseum te lenen voor thema-avonden of tentoonstellingen. Voor meer info kan je alvast contact opnemen met het museum.