31-10-2014

Wielermuseum regionaal erkend!

De deputatie van de Provincie West-Vlaanderen heeft beslist om het Wielermuseum voor de komende beleidsperiode in te delen op het regionale niveau.

Verpersoonlijking van de West-Vlaamse wortels van de Belgische Wielergeschiedenis: van links naar rechts zien we Menenaar Arthur Claerhout (3de Luik-Bastenaken-Luik 1919), Zwevezelenaar Arthur Maertens (5de Ronde van Vlaanderen 1913), Moorsledenaar Cyriel Van Hauwaert (‘allereerste flandrien’), Lucien Buysse (Tourwinnaar 1926, weliswaar Wontergemnaar), Torhoutenaar Karel van Wijnendaele (mede-grondlegger Sportwereld en Ronde van Vlaanderen), Roeselarenaar Odiel Defraeye (allereerste Belgische Tourwinnaar 1912), Jules Messelis (vaste compagnon van Van Hauwaert), Kortrijkzaan Gerard Debaets (winnaar Ronde van Vlaanderen 1924 en 1927). Zittend Camiel Lammertyn, burgemeester van Moorslede en mentor van Van Hauwaert (uit Etappe #02: 26).

Tot op heden was het Wielermuseum een erkend museum, ingedeeld op lokaal niveau. De ambities lagen echter hoger en daarom werd begin dit jaar een beleidsplan (2015-2019) ingediend als belangrijk onderdeel van een dossier tot regionale erkenning.
Met succes, want de provincie besliste het Wielermuseum op regionaal niveau in te delen. Aan deze erkenning zijn ook jaarlijkse subsidies gekoppeld (lees hier het persbericht).

Het beleidsplan (met nieuwe missie, visie en doelstellingen) zet de ambities en krachtlijnen uit voor de komende jaren en vormt zo de leidraad voor de periode 2015-2019.