NL | FR | EN

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf je in op de gratis nieuwsbrief.

23-04-2017

Erfgoeddag

'ZORG' dat je er bij bent in de Paterskerk tijdens Erfgoeddag op zondag 23 april.


Zorg dat je erbij bent op Erfgoeddag zondag 23 april! Want 'zorg' is hét verband dat heel wat gratis Erfgoeddag-activiteiten in de regio Roeselare omzwachteld. 

Pop-up expo 'Lazaretten in Roeselare'
Peter Aspeslagh i.s.m. Wielermuseum Roeselare

Hoe gebeurde de organisatie en verzorging van burgers en militairen tijdens WOI in Roeselare? Een overzichtelijke tentoonstelling, opgesteld via foto's en een gedegen bronnenanalyse, illustreert dit verhaal in de Paterskerk, eveneens een voormalige WOI-lazaret.

Paterskerk (Delaerestraat 33, 8800 Roeselare) | zaterdag 22 + zondag 23 april van 10 tot 17 uur | gratis

Lezing + signeersessies 'Altijd Ergens Oorlog'
Jimmy Hostens & Rino Feys i.s.m. Wielermuseum Roeselare

In 'Altijd Ergens Oorlog' wordt het universele relaas van een bezette stad tijdens de Groote Oorlog weergegeven door de ogen van een kind. Hoe overleef je de oorlogsgruwel in de armen van de vijand, vier jaar lang?

Tekenaar Jimmy Hostens ging op zoek naar het Roeselare van honderd jaar geleden. Hij verbond oude postkaarten en foto's en kwam tot nieuwe perspectieven. Dankzij volharding en zijn drang naar perfectie brengt hij het provinciestadje van toen op spectaculaire wijze opnieuw tot leven. Rino Feys dook in de archieven en las er dagboeken en getuigenissen uit de eerste hand. Daaruit ontstond een kleurrijk verhaal vol avontuur, gebaseerd op waar gebeurde feiten.

Ondertussen hebben Jimmy en Rino al menige voorstelling gegeven rond hun graphic novel. Op 23 april wijken ze echter van het gebruikelijke pad af en zoomen dan vooral in op het thema 'Zorg' waarbij onder meer wordt stilgestaan bij de Rode Kruistrein die in het station van Roeselare op veel belangstelling kon rekenen, en het college dat toen dienst deed als lazaret.

Paterskerk | zaterdag 22 april om 10u30 & 13u30, zondag 23 april om 10u30, 13u30, 14u30 en 15u30 | duur per lezing: +/- 15 min | gratis | mogelijkheid tot aankopen (cash) en signeren van de graphic novel ter plaatse