NL | FR | EN

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf je in op de gratis nieuwsbrief.

E3 Harelbeke. Excentrieke klassieker

Koers is beleving. Het is het credo van de E3 Harelbeke. De organisatie achter 'de E3' vaart een originele, onafhankelijke koers en draagt innovatie hoog in het vaandel. Ze maken er een traditie van steeds weer te verrassen. Met spraakmakende banners, een attractief randprogramma of de introductie van een nieuwe ‘col’. Naar aanleiding van de zestigste editie ging het Wielermuseum op zoek naar het DNA van de E3. Het resultaat is dit salon- tafelboek met unieke foto’s, wielermemorabilia en straffe verhalen over een excentrieke klassieker.

Auteurs: Thomas Ameye, Dries De Zaeytijd & Patrick Cornillie

€ 24,95 | te koop in de museumshop in de Paterskerk


Een realisatie van Patrick Cornillie en Wielermuseum-medewerkers Thomas Ameye en Dries De Zaeytijd naar aanleiding van de 100ste editie van Koolskamp Koers.

Kampioenschap van Vlaanderen. 100 Koolskamp Koers

Wielerwedstrijden die een honderdste editie kunnen vieren, zijn een unicum. Het Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp is er één van. Koolskamp Koers is een sportief hoogfeest met een rijk gevulde erelijst, maar evengoed een spetterend volksfeest gekenmerkt door bier- en hamburgertentjes, familiebijeenkomsten, droogvis, taart, bookmakers en bovenal véél supporters. In Koolskamp voltrekt zich elk jaar opnieuw een huwelijk tussen koers en kermis! Het Wielermuseum Roeselare nam wielerauteur Patrick Cornillie onder de arm om samen op zoek te gaan naar de straffe verhalen en sappige petit-histoires achter nooit eerder gepubliceerde foto's, unieke documenten en wielermemorabilia. Het resultaat is een groot-formaat bladerboek dat je nostalgisch doet terugblikken op vorige jaargangen van Koolskamp Koers en je meteen ook al doet verlangen naar een volgende editie…

Auteurs: Thomas Ameye, Dries De Zaeytijd & Patrick Cornillie

€ 22,95 | te koop in de museumshop in de Paterskerk


Koers is Religie is hét richtsnoer bij een bezoek aan de expo 'Koers is Religie'.
De 160 door Jan Maes getekende prentjes van alle deelnemers vormen een heus collector’s item voor elke koersliefhebber.

Koers is Religie / Le Tour Imaginaire

Originele uitgave op klein formaat,
opgevat als een catechismus van het wielrennen

Koers is Religie

Dit boekje bewijst waarom, en doet dat aan de hand van de zeven sacramenten. Een wielervolgeling – supporter of coureur – word je immers niet zomaar. Zoiets gebeurt in verschillende fasen, zoals ook een gelovige via de sacramenten geïnitieerd wordt. Wieleradepten zullen in deze bundel een bevestiging vinden van hun overtuiging, en aan wielerleken biedt deze catechismus ongetwijfeld inspiratie. Bezieling, daar draait het immers om in de koers.

Met heldere tekstbijdragen vol wetenswaardigheden en tal van beelden over alles wat te maken heeft met religieuze ker(k)missen, dopingzondaars, mythische hellingen, bijgeloof, de blijde intrede en publieke voorstelling van de wielergoden, de Hoogmis van het Vlaamse wielerjaar die de Ronde van Vlaanderen is, de mensenzee van wielervolgelingen die daarop afkomt, enzovoort.

Auteurs: Thomas Ameye & Dries De Zaeytijd

Koers is Religie is het richtsnoer bij een bezoek aan de expo 'Koers is Religie

Le Tour Imaginaire

In Le Tour Imaginaire rijden fictie en realiteit hand in hand. Een spannend verhaal dat teruggaat naar de eerste Tourwinnaar ooit, Maurice Garin. In deze roman, waarin alle hoogtepunten van meer dan honderd jaar Ronde van Frankrijk vervat zijn, komen deelnemers uit alle generaties gelijktijdig aan de start.

De 160 door Jan Maes getekende prentjes van alle deelnemers vormen een heus collector’s item voor elke koersliefhebber.

Auteur: Jan Maes

€ 35 | te koop in de museumshop in de Paterskerk
104 + 384 blz + 160 ‘zantjes’ | 150 x 105 mm | uitgave Kannibaal & Wielermuseum Roeselare


Bevoorrading

Het boek Bevoorrading bestaat uit zestien gangen waarin de rijke geschiedenis van voeding in de koers wordt geserveerd. Elk hoofdstuk wordt opgehangen aan een bekende Belgische renner. Zo kom je alles te weten over het 'kannibalisme' van Merckx, de biefstukken van Jempi, de chocoladeverslaving van Pollentier, champagnecoureur Freddy Maertens en de 'botervloot' van Rik Van Looy.

Ieder hoofdstuk is doorspekt met kruidige weetjes en sappige anekdotes: de dagelijkse horror van de 'haricots verts' of 'Franse frieten' in de Tour van weleer, de ambush marketing van aperitiefdrank Martini 'de vriend der sportmannen', worstenhelmen, wielrenners-cafébazen, anorexia ciclista, patattencoureurs,... Het komt allemaal aan bod!

Als uitsmijter zorgt Beste Hobbykok Claudia Allemeersch op het einde van elk hoofdstuk voor een hedendaags flandrienrecept. Trakteer jezelf op een koolhydratenrijke 'pasta grinta' en 'chasse patate', of verras je gasten met een 'pot belge' (aperitief) gevolgd door een 'biefstuk in de broek' (hoofdgerecht) en een 'dama bianca' (dessert). Je schotelt hen niet alleen een smakelijke menu, maar ook een flinke brok wielerjargon voor!

Dit smakelijke boek, uitgegeven door Lannoo, telt 176 pagina's en wordt verkocht tegen de democratische prijs van 14,95 euro


Etappe. Magazine over historische fietshelden

Cover Etappe #05 (tekeing: Jan Maes) Uitverkocht
Cover Etappe #04 (tekening: Horst Brozy)
Cover Etappe #03 (foto Lies Willaert).
De cover van Etappe #02 werd getekend door Karl Meersman.
Ook Karl Vannieuwkerke leest Etappe! Hier tijdens Vive le vélo.
Etappe #01 en #02 zijn verkrijgbaar in het museum voor 5 euro.

Etappe #05 (uitverkocht)

Op 3 april 2016 wordt de honderdste editie van de Ronde van Vlaanderen verreden. De Ronde vormt al decennialang de Hoogmis van de koers in Vlaanderen en draagt daarom ook de eretitel ‘Vlaanderens Mooiste’. Met de Ronde wordt elk jaar duidelijk dat koers voor veel wielersupporters religie is, met wielergoden en mythische hellingen en plekken. Dit uitgangpunt vormt samen met de tentoonstelling ‘Koers is Religie’ in de Paterskerk én het 45-jarig overlijden van wielergod Jean-Pierre Monseré de kern van Etappe #5, het jaarlijks magazine van het Wielermuseum Roeselare.
 
Een greep uit de inhoud:

 • Doping als erfzonde
 • Ronderelikwieën
 • De Kruisweg. Lijdensweg van het wielrennen
 • Ode aan Frank Vandenbroucke
 • Interview met Joanne Simpson
 • De koers naar het Vaticaan
 • De fiets van Fiorenzo Magni
 • De roots van de kermiskoers

Met bijdrages van Jan Boesman, Wannes Cappelle, Herman Chevrolet, Stijn Vanderhaeghe, Patrick Cornillie, Paul De Keyser, Liesbet De Vocht, Thijs Ameye, Jan De Bal (NL), Benedict Vanclooster, Raoul De Groote, Dries Vanysacker, Alasdair Fotheringham (GB) en Stijn Knuts.


Redactie: Thomas Ameye & Dries De Zaeytijd

Etappe #04

Te koop in de Paterskerk in Roeselare en de boekhandel (7,95 €).

Exact twintig jaar geleden kregen Heidi Van De Vijver, Patsy Maegerman en Anne-Marie Cooreman op initiatief van toenmalig minister Leona Detiège het statuut van profwielrenster bij de Vlaanderen 2002-wielerploeg toegekend. Het beroep van wielrenster werd zo voor het eerst officieel erkend. Deze historische gebeurtenis vormt samen met Nationale Vrouwendag de aanleiding om het nieuwe nummer van Etappe volledig in het teken te stellen van vrouwenwielrennen. Met Sporza-anker Steffy Merlevede, Radio 2-stem Joyce Verdonck en de Nederlandse schrijfster Mariska Tjoelker werd speciaal voor deze gelegenheid een vrouwelijke gastredactie gevormd.

In Etappe #04 wordt de lof gestoken over de wegberijdsters van weleer en de wielerkampioenes van nu. Maar ook straffe dames uit de entourage – ploegleider, sponsor, podiummiss – komen aan bod.

Een greep uit de inhoud:
De Flandria-vrouwen van Briek Schotte

 • ‘Uomo Universale’ Hélène Dutrieu
 • De geboorte van de Vlaanderen 2002-vrouwenploeg
 • Een gesprek met Marianne Vos, de Eddy Merckx van het vrouwenwielrennen
 • Yvonne Reynders. ‘Grande Dame’ van het Belgische vrouwenwielrennen
 • Op zoek naar de tante van Philippe Gilbert
 • De tijdritfiets van Ann-Sophie Duyck
 • In de volgwagen bij Heidi Van De Vijver
 • Paula Gemoets, mecenas van de Dr. Mann-wielerploeg
 • Boule d’Or-kissmiss Nadine Van Praet

Etappe #03

Met een passage in België stond de Tour de France dit jaar voor een groot stuk in teken van de Groote Oorlog 1914-1918. Het derde nummer van Etappe. Magazine over historische fietshelden focust daarom op de verschillende linken tussen koers en oorlog, met bijdragen over o.a.

 • De Zwarte Duivels (de karabiniers-cyclisten van het Belgisch leger!)
 • De 'Ronde' van Vlaanderen 1915… integraal verreden op een piste
 • Le Grand Prix de l'Armistice 1919
 • Bianchi Bersagliere: militaire plooifiets
 • Kamp Harderwijk: Belgische pistewedstrijden in Nederlandse interneringskampen
 • Jules Van Hevel. Cyclist voor, na en tijdens de oorlog (fragment Radio 2)
 • Philippe Thys en de Tour van 1914
 • De Grote Prijs Der oorlogsverminkten
 • In Vlaamse Velden. Renners gesneuveld voor het vaderland

Prijs: € 5
Verkrijgbaar in het Wielermuseum (Paterskerk, Delaerestraat 33, 8800 Roeselare)

Etappe #02

Op 25 mei 1913 werd de allereerste Ronde van Vlaanderen gereden. Dag op dag 100 jaar later ligt het tweede nummer van Etappe, het tijdschrift van het Wielermuseum in de rekken.

De tweede Etappe staat volledig in het teken van 100 jaar Ronde van Vlaanderen en 100 jaar Flandriens en heeft een heuse onthulling in petto: niet Karel van Wijnendaele maar Léon van den Haute blijkt immers de vader van de Ronde...
De cover is van de hand van Karl Meersman en knipoogt naar Magritte. 

Inhoud Etappe #02:
- Menseneters die slaan en bijten. Flandriens in NY 1920
- Het merk Ronde van Vlaanderen. De Ronde in de ‘branding’
- Johan Museeuw. Mister Ronde van Vlaanderen
- Journalistieke mythografie ontkracht: niet Van Wijnendaele maar Van den Haute is de vader van de Ronde
- Amazing Grace (Verbeke)
- Flandriens in Noord-Frankrijk. Het vergeten verhaal van de renner-seizoenarbeider
- Genoemd naar een coureur: waarom Gino niet Arrigo heet
- Dokter Dries Claes. Sportarts, mentor en toeverlaat van Rik Van Looy
- De facteurs van het Heuvelland. Afscheid van een generatie Flandriens
- Willy Van Keirsbulck over opleidingsploeg Beveren 2000

Prijs: € 5
Verkrijgbaar in het Wielermuseum (Paterskerk, Delaerestraat 33, 8800 Roeselare)

Etappe #01

Met Etappe houdt het Wielermuseum een gedurfd nieuw wielermagazine boven de doopvont. Een wielermagazine als een rit. Geen proloog maar een heuse Etappe, doorspekt met verhalen die dieper graven dan het collectief geheugen en eigenzinnige uitgangspunten. Een etappe, gegoten in een smaakvolle vormgeving – als een rit langs schilderachtige dorpjes, bevolkt met kleurrijke protagonisten.

Etappe # 01 brengt een waaier aan bijdragen (kortverhaal, reportage, interview, column,…) over de Tour en haar Belgische Tourwinnaars. Neem Odiel Defraeye, geboren op een boogscheut en eeuwige chouchou van het nabijgelegen Wielermuseum. De borstelmaker presteerde het exact 100 jaar geleden als allereerste Belg de Ronde van Frankrijk te winnen. In Etappe maakt Defraeye een gesmaakte rentree. Odiel als posterboy en stripfiguur. De deelnemerslijst van Etappe oogt trouwens ronduit indrukwekkend. Voor dit eerste hoofdstuk in een ambitieuze reeks over historische fietshelden werden alle Belgische Tourwinnaars samengebracht:

> Thys en het mysterie van de allereerste gele trui
> merkwaardige Merckx-memorabilia
> La grande bouffe in La Grande Boucle
> Van Impe over de magie van de maillot jaune
> Florennes, dorp van twee Tourwinnaars
> (van) wie is Odiel, de eerste Belgische Tourwinnaar in 1912?

Etappe # 01  is nog steeds verkrijgbaar via het WieMu.

Info: 051 26 87 40