NL | FR | EN

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf je in op de gratis nieuwsbrief.

WieMu on Tour

Pelotonjargon.

Culturele centra, verenigingen en instellingen die een tijdelijke tentoonstelling rond wielrennen willen inrichten, kunnen expo’s van het Wielermuseum integraal ontlenen. Hiermee wil het Wielermuseum de eigen tentoonstellingen een tweede leven geven. 

Concreet gaat het om de volgende expo’s:

 

Pelotonjargon. Een initiatie in het Wuytsiaans.

 

Met de start van het nieuwe wielerseizoen duiken ze weer op, de wielertermen die door de tv- en radiocommentatoren slag om slinger op de kijker worden losgelaten. Wie niet thuis is in dit vakjargon krabt zich telkens opnieuw in de haren als Michel Wuyts of Karl Vannieuwkerke spreken over de boot missen, chasse patate, de deur dichtdoen, linkadoor, of op zijn tandvlees zitten.

 

Om de wielerliefhebber te wapenen voor het wielerseizoen, biedt het Wielermuseum de expo ‘Pelotonjargon’ aan. De bezoeker krijgt links en rechts wielertermen voor de wielen geschoven. De termen worden verhelderd en geïllustreerd met quotes, cartoons, foto’s, video en geluid,... Bezemwagen, ravitailleringen, délégues en ander fraais worden na afloop standaardtermen in de wielervocabulaire van de bezoeker.

[Deze expo werd in het verleden al uitgeleend aan gemeente Landgraaf in Nederland (tijdens het WK wielrennen in Valkenburg) en aan dienstencentrum Ten Elsberge in Roeselare!]

De Kruisweg. Lijdensweg van het wielrennen

Koersen is diep gaan, afzien, de grenzen aftasten en meermaals  overschrijden. Geen medium dat dit lijden beter capteert dan de fotografie. Het decor waarin dit lijden zich afspeelt – een onherbergzaam parcours, onheilspellende weersomstandigheden, een uitzinnig publiek – creëert als vanzelf een dramatische fotofilter. Wielerfotografie bepaalt heel sterk de vaak religieus getinte beeldvorming rond wielrennen. Legendarisch geworden wielerfoto’s lijken wel blauwdrukken van de kruisafname van Christus of de klassieke piëta-afbeelding van Maria met haar gestorven zoon in de armen, twee klassieke staties uit de Kruisweg die Christus moest ondergaan. Met een beetje verbeelding ontdek je dat alle 14 staties eigenlijk ook wel voorkomen in het wielrennen...

Deze expo bestaat uit 8 houten panelen en maakte deel uit van de tentoonstelling ‘Koers is Religie’ in de Paterskerk in Roeselare.

Daarnaast is er de mogelijkheid om objecten uit de collecties van het Wielermuseum te lenen voor thema-avonden of tentoonstellingen. Voor meer info kan je alvast contact opnemen met het museum.

West-Vlaanderen en/in de Tour

De tentoonstelling “West-Vlaanderen in/en de Tour” biedt een overzicht van alle West-Vlaamse Tourwinnaars (Odiel Defraeye, Romain en Sylvère Maes), rittenkapers, dragers van een gele, groene of bolletjestrui, passages van de Tour op West-Vlaamse bodem….
De expo bestaat uit 11 forexpanelen, voorzien van korte leesstukjes, fotomateriaal, weetjes en statistieken en kan desgewenst aangevuld worden met enkele relevante memorabilia uit de collecties van het Wielermuseum.

West-Vlaamse Wielerkoppen

Fotograaf Maarten Devoldere realiseerde in opdracht van het Wielermuseum Roeselare een reeks portretten van West-Vlaamse wielrenners. In totaal namen 44 oud-renners, al dan niet voorzien van een eigen wielertruitje, plaats voor de camera. Het resultaat is een reeks unieke zwart-wit beelden, die de renner ten voeten uit typeren. Met onder meer beelden van Eric Van Lancker, Willy Van Neste, Jackie Coene, Jef Braeckevelt,…

Inhoud van de expo 'Pelotonjargon'

Reglement voor het ontlenen van een expo

Aanvraagformulier voor ontlening