NL | FR | EN

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf je in op de gratis nieuwsbrief.

Ontvangst Hennie Kuiper

Het palmares van Hennie Kuiper spreekt tot ieders verbeelding: olympisch kampioen, wereldkampioen, veelvoudig Nederlands kampioen, als enige Nederlandse wielrenner winnaar van de grote klassiekers Ronde van Vlaanderen, Ronde van Lombardije, Parijs-Roubaix én Milaan San-Remo en een podiumplaats in de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik.

Op vrijdag 9 februari – een week na zijn 69ste verjaardag – werd de voormalige wereldkampioen (Yvoir, 1975) officieel ontvangen in het Wielermuseum door burgemeester Kris Declercq & schepen José Debels. Roeselare, dat met Monseré, Maertens, Sercu & Beheyt als Hoofdstad van Wereldkampioenen kan worden bestempeld, engageert zich om jaarlijks een wereldkampioen naar het Wielermuseum te halen. Met Kuiper wordt de spits afgebeten. Op die manier wordt ook de samenwerking tussen Hennie Kuiper Native, de permanente expositie rond de carrière van Kuiper in Nederland enerzijds, en Wielermuseum Roeselare anderzijds, in de verf gezet. Deze samenwerking resulteerde eerder nog in de schenking van het persoonlijk archief van de Nederlandse presentator-journalist Mart Smeets. Ook José De Cauwer – wielercommentator en jarenlang de trouwe luitenant van Kuiper – tekende tijdens de ontvangst present. Sporza-presentator Tom Vandenbulcke leidde het gesprek in goede banen. Kunstenaar Kristof Santy voorzag - net zoals eerder op Velofollies - een tekening van de wereldkampioen.

Daags na zijn officiële ontvangst in Roeselare, kwam de wielergrootheid in Roeselare ook zijn nieuwste boek Hennie Kuiper. Kampioen Wilskracht voorstellen. Ruim 400 foto’s, waarvan veel niet eerder gepubliceerd beeldmateriaal uit de omvangrijke carrière van Kuiper,  brengen het verhaal van de sympathieke doorzetter uit Denekamp in beeld. Op zaterdag 10 februari maakte Kuiper tussen 10 en 12 uur voor het grote publiek tijd om zijn boek te signeren in de Paterskerk. Zijn aanwezigheid kon op veel enthousiasme en belangstelling rekenen.