NL | FR | EN

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf je in op de gratis nieuwsbrief.

WieMu on Tour

Pelotonjargon.
Eendracht maakt macht.

Culturele centra, verenigingen en instellingen die een tijdelijke tentoonstelling rond wielrennen willen inrichten, kunnen expo’s van het Wielermuseum integraal ontlenen. Hiermee wil het Wielermuseum de eigen tentoonstellingen een tweede leven geven. 

Concreet gaat het om de volgende expo’s:

 

Pelotonjargon. Een initiatie in het Wuytsiaans.

 

Met de start van het nieuwe wielerseizoen duiken ze weer op, de wielertermen die door de tv- en radiocommentatoren slag om slinger op de kijker worden losgelaten. Wie niet thuis is in dit vakjargon krabt zich telkens opnieuw in de haren als Michel Wuyts of Karl Vannieuwkerke spreken over de boot missen, chasse patate, de deur dichtdoen, linkadoor, of op zijn tandvlees zitten.

 

Om de wielerliefhebber te wapenen voor het wielerseizoen, biedt het Wielermuseum de expo ‘Pelotonjargon’ aan. De bezoeker krijgt links en rechts wielertermen voor de wielen geschoven. De termen worden verhelderd en geïllustreerd met quotes, cartoons, foto’s, video en geluid,... Bezemwagen, ravitailleringen, délégues en ander fraais worden na afloop standaardtermen in de wielervocabulaire van de bezoeker.

[Deze expo werd in het verleden al uitgeleend aan gemeente Landgraaf in Nederland (tijdens het WK wielrennen in Valkenburg) en aan dienstencentrum Ten Elsberge in Roeselare!]

Eendracht maakt macht. De Belgen en het WK wielrennen

Eén dag in het jaar verdwijnen laminaatproducenten, gasbedrijven en loterijen van de wielertruien. Tegenstanders worden gezworen ploegmakkers in het shirt van de nationale ploeg. Die dag strijden eendrachtige blokken om het hoogste wat een renner kan bereiken: de titel van wereldkampioen. Die nationale eendracht is niet altijd even van harte. Zowel op de weg als in het veld zijn heel wat voorbeelden te vinden van eendracht én tweedracht. Aan de hand van een parcours met 12 verhalen uit de rijke WK-geschiedenis biedt deze tentoonstelling een inzicht in de drijfveren van Belgische deelnemers aan een WK.

Was er enkel maar tweedracht op het beruchte kampioenschap in Ronse 1963? Waarom weigerde Sven Nys mee te werken met Mario De Clercq in de achtervolging op Richard Groenendaal? Fietsten Walter Godefroot, Roger De Vlaeminck en andere getalenteerde renners altijd in dienst van Merckx op het WK? En kan een bondscoach zich staande houden in het woelige veld van sponsorbelangen, druk van sportdirecteurs, bondsmensen en topwielrenners?

Daarnaast is er de mogelijkheid om objecten uit de collecties van het Wielermuseum te lenen voor thema-avonden of tentoonstellingen. Voor meer info kan je alvast contact opnemen met het museum.

Inhoud van de expo 'Pelotonjargon'

Inhoud van de expo 'Eendracht maakt macht'

Reglement voor het ontlenen van een expo

Aanvraagformulier voor ontlening